5 setembre, 2024
Què és el Social Media Optimization (SMO)?
Tenir presència online és gairebé un requisit per a qualsevol empresa. Ara bé, no tot s’hi val, i és important comptar amb uns objectius clars i una estratègia ben definida. Estratègies com Social Media Optimization permeten optimitzar al màxim els teus perfils per convertir-los en canals de comunicació efectius.
Què significa SMO o Social Media Optimization?
SMO es tracta d’un conjunt de tècniques i estratègies digitals que tenen com a objectiu millorar la presència i visibilitat d’una marca o negoci mitjançant les xarxes socials. No només busca augmentar el trànsit web i les conversions, sinó també millorar el reconeixement de marca, la interacció i el compromís del públic.
És similar al SEO (Search Engine Optimization) però, en comptes d’actuar en els resultats dels cercadors, l’SMO és a través de les diferents plataformes socials com Instagram, Facebook, Linkedin, etc.
Com funciona i quines pràctiques cal seguir?
El primer pas i més important és comptar amb una bona estratègia de continguts. Crear contingut atractiu i actual és clau, però… si no interessa a la teva audiència, no obtindràs els resultats que estàs buscant.
Per això, has de conèixer bé el teu públic objectiu. Crea el teu buyer persona ideal i investiga sobre els seus interessos, aficions, tendències de consum, etc. Si el coneixes en profunditat, podràs plantejar una estratègia enfocada i de qualitat.
Utilitza paraules clau, hashtags rellevants i enllaços als teus canals i als de tercers. Sobretot, centra’t a fomentar la interacció i connectar amb el teu públic. Construir una relació estreta és fonamental per fidelitzar els usuaris i fer créixer la comunitat.
El segon pas per a una bona estratègia de SMO és optimitzar els teus perfils. La biografia i aspecte del teu feed són la teva carta de presentació i el primer en què es fixen els usuaris. Completa tots els camps d’informació del perfil i inclou enllaços a la teva pàgina web o altres aplicacions. Escriu una descripció breu i concreta, que permeti entendre a la primera qui ets, a què et dediques i què ofereixes. Aquest pas és essencial perquè els usuaris puguin trobar-te quan busquen perfils semblants al teu, així que inclou paraules clau que et defineixin.
En aquesta línia, utilitza una imatge de perfil (i/o de portada) de qualitat i representativa; pot ser el logotip de la teva empresa o, si ets un professional, una fotografia teva.
Tercer pas: interactua! Les xarxes socials es basen en la interacció amb la comunitat, així que aprofita al màxim el seu potencial per connectar amb els usuaris. Comenta, comparteix, demana la seva opinió, crea contingut interactiu i participatiu, etc. No es tracta només de què siguin mers espectadors, sinó que han de poder participar en tot allò que comparteixes. Aconsegueix que duguin a terme accions concretes i envia’ls als diferents canals de comunicació de la teva marca: web, blog, newsletter, punts de venda, esdeveniments…
Finalment, per poder entendre què està funcionant i quines coses cal millorar, analitza els resultats de les teves accions. Totes les plataformes compten amb eines d’anàlisis i mètriques que permeten mesurar el rendiment, engagement, interacció o el creixement de la comunitat. Estigues atent a les dades per detectar punts de millora i oportunitats.